100+let obstoja
4prepoznavne znamke

O nas

Podjetje Zvijezda plus je na hrvaškem trgu prisotno že 107 let in je vse od svoje ustanovitve sopomenka za kakovost s podpisom tradicije.

Njene znamke, olje, margarina in majoneza izvirajo iz srca sončnice in so prva izbira domačih potrošnikov, kar leta potrjujejo tudi rezultati neodvisnih raziskav strokovnih agencij. Danes Zvijezda prek blagovnih znamk Zvijezda, Margo in Omegol uspešno zadovoljuje potrebe tudi najzahtevnejših potrošnikov.

Zvijezdini izdelki so izdelani iz naravnih, strogo izbranih sestavin visoke kakovosti s tehnološkimi postopki, s katerimi so ohranjene vse dragocene sestavine. Pod Zvijezdino znamko se proizvajajo olja, margarine, majoneza, kečap in omake na osnovi majoneze. V lastno proizvodnjo spadajo tudi mazljive margarine Margo, posebna linija izdelkov funkcionalne hrane Omegol in od leta 2021 tudi linija izdelkov Planet of plants. Zvijezda pod svojo znamko distribuira tudi trgovsko blago: kis, olje za cvrtje, bučno olje, dodatke, olive in konzervirano zelenjavo. Distribuira tudi sire znamke Belje in izdelke znamke Dijamant.

Zvijezda plus d.o.o., podjetje je del skupine Fortenova.

Izvirnost, odličnost in prepoznavnost

Vrednote, ki odlikujejo izdelke Zvijezda, so izvirnost, odličnost in prepoznavnost. Zaradi lastnih tradicionalnih receptur in visokokakovostnih surovin izdelke Zvijezda uporabniki uvrščajo v izdelke, ki jim močno zaupajo in jim z veseljem ostajajo zvesti. Zvijezdina kuhinja je sodobna, inovativna in vedno v trendu ter se ponaša s privlačno vizualno identiteto. Inovacije v pakiranju in embalaži ter razvoj novih okusov so del Zvijezdine poslovne usmeritve.

Uspeh Zvijezde na trgu je uspeh celotne ekipe. Vsi zaposleni Zvijezde s svojim delom, znanjem in veščinami prispevajo h kakovosti Zvijezdinih izdelkov, ki zadovoljujejo potrebe sodobnega človeka.

Misija i vizija

Misija

Zvijezda je vodilni regionalni proizvajalec jedilnih olj vrhunske kakovosti ter omak in edini hrvaški proizvajalec margarin, majonez, izdelkov na osnovi majoneze in kečapa, ki že več kot stoletje postavlja lokalne prehranske trende.

Naša misija je biti prva izbira za vse vaše odlične trenutke in okusne obroke – od zajtrka do večerje – biti vedno tu za VAS.

Vizija

Zvijezda želi ostati močno, inovativno regionalno vodilno podjetje v razvoju, proizvodnji in distribuciji olj, omak in drugih povezanih izdelkov. Osredotočamo se na stalno izpopolnjevanje ter zagotavljanje zaupanja ter integritete našim zaposlenim, potrošnikom, skupnosti in okolju.

Zvijezda od 1916.

Predanost družbeno odgovornemu poslovanju

null

Družbena odgovornost

null

Trajnost

null

Kariera

VEČ KOT 100 LET OBSTOJA

Zvijezda
skozi zgodovino

Ustanovljena PRVA HRVATSKA TVORNICA ULJA
Ustanovljena PRVA HRVATSKA TVORNICA ULJA

Petnajstega septembra 1916 je v Zagrebu potekala ustanoviteljska skupščina, na kateri je bila z dovoljenjem takratne kraljeve vlade ustanovljena PRVA HRVATSKA TVORNICA ULJA – delniška družba. V skladu z ustanovitvenim aktom je bil namen: “zgraditi tovarno olja, izkoristiti raznovrstne oljnice in svoje izdelke prodajati”.

Tovarna olja začne obratovati
Tovarna olja začne obratovati

Leta 1917 je začela obratovati; poleti istega leta se je začela prva proizvodnja olja iz buč in sončnic v prostorih na naslovu Palmotićeva 82. Istega leta je bilo proizvedenih skupno 800.000 litrov olja. Leta 1920 je prvi obrat v Palmotićevi ulici postal premajhen. Tovarna se je preselila v Branimirjevo ulico.

Začetek proizvodnje rafiniranega jedilnega olja
Začetek proizvodnje rafiniranega jedilnega olja

Leta 1924 se je začela proizvodnja rafiniranega jedilnega olja. Zmogljivost proizvodnje 35 ton je pokrivala 55 % skupne porabe olja v državi. Dnevna zmogljivost proizvodnje se je gibala pri okrog 4 tonah jedilnega olja v 24 urah. Leta 1935 so bile vgrajene samodejne stiskalnice, kar je omogočilo zmogljivost proizvodnje 35 ton rafiniranega olja dnevno.

Novo ime tovarne
Novo ime tovarne

Leta 1946 je bilo ukinjeno ime Prva hrvatska tvornica ulja d.d., družba pa je prevzela novo ime TVORNICA ULJA – CRVENA ZVIJEZDA, ZAGREB. Od 31. decembra 1946 se imenuje TVORNICA ULJA Zagreb (krajše TUZ). Leta 1957 je bilo kupljeno zemljišče na Žitnjaku velikosti 56 hektarjev, zgrajen je bil obrat hidrirnice.

Začetek prvih pomembnih raziskovalnih del
Začetek prvih pomembnih raziskovalnih del

Leta 1952 so se v TVORNICI ULJA začela prva pomembna raziskovalna dela v okviru prvega tovarniškega laboratorija za nadzor proizvodnje. Prav tako se je mehanizirala dobava surovin v stiskalnico, zgrajena je bila sušilnica za oljnice. Največji odkup sončnic do takrat (dosežen šele leta 1962).

Začetek proizvodnje margarine
Začetek proizvodnje margarine

Leta 1956 se je z eno proizvodno linijo začela proizvodnja MARGARINE, s čimer je Zvijezda postala prvi proizvajalec tega živila v državi. Trg je nov izdelek sprejel izjemno hitro. S svojo kakovostjo in priročnim pakiranjem je zadovoljil okus potrošnikov in se začel v prehrani na široko uporabljati.

Začetek proizvodnje rastlinskega masla in masti
Začetek proizvodnje rastlinskega masla in masti

Leta 1959 se je začela proizvodnja RASTLINSKEGA MASLA (danes se imenuje rastlinski mrs ali mast) in MASTI. Šlo je za še en izdelek iz skupine trdih rastlinskih maščob, ki ga je trg prav tako hitro sprejel, posebej živilska industrija (pekarska in slaščičarska).

Začetek proizvodnje majoneze
Začetek proizvodnje majoneze

Zgodovina ene od najmočnejših hrvaških znamk se je začela davnega leta 1959, ko se je začela proizvodnja MAJONEZE (v tubi). Na začetku proizvodnje se je sestava pogosto spreminjala, da bi se kakovost in vrsta prilagodili zahtevam trga.

Začetek proizvodnje majoneze v foliji
Začetek proizvodnje majoneze v foliji

Leta 1965 se je začela proizvodnja majoneze v foliji. Domača proizvodnja je tako svoj pravi zagon dobila v začetku osemdesetih, ko je v Zvijezdi začela obratovati nova linija za neprekinjeno proizvodnjo majoneze. Edini proizvajalec majoneze na Hrvaškem.

Nov izdelek v pekarstvu – dodatek PEKOL
Nov izdelek v pekarstvu – dodatek PEKOL

Leta 1967 se je začela proizvodnja različnih vrst margarine za industrijsko uporabo (BV, LT, BB), kar je bila takrat v državi novost. Nov izdelek v pekarstvu, dodatek PEKOL, je bil na trg postavljen leta 1970.

Začetek proizvodnje novih mazljivih margarin pod imenom MARGO
Začetek proizvodnje novih mazljivih margarin pod imenom MARGO

Leta 1981 je začela obratovati nova linija za neprekinjeno proizvodnjo majoneze. Konec leta 1981 se je začela proizvodnja novih vrst mazljivih margarin pod imenom MARGO.

Prve solate z zelenjavo in mesom na osnovi majoneze
Prve solate z zelenjavo in mesom na osnovi majoneze

Konec leta 1981 so bile na trgu ponujene prve solate z zelenjavo in mesom na osnovi majoneze. Leta 1986 so se na trgu pojavile Zvijezdine omake, ki so prav tako izdelek na osnovi majoneze.

Nov tip margarine GAMA
Nov tip margarine GAMA

Leta 1984 je Zvijezda na trg postavila novo vrsto margarine GAMA za kuhanje in cvrtje v 500-gramskih zavojčkih.

Zvijezda je postala del koncerna Agrokor
Zvijezda je postala del koncerna Agrokor

Leta 1993 je Zvijezda postala del koncerna Agrokor in modernizirana, tehnološko izpopolnjena s povečano distribucijo in marketinško zasnovano strategijo predstavlja enega največjih subjektov hrvaškega gospodarstva.

Prva hrvatska tvornica ulja spremeni ime v Zvijezda
Prva hrvatska tvornica ulja spremeni ime v Zvijezda

Leta 1995 je Prva hrvatska tvornica ulja d.d. spremenila svoje ime v Zvijezda d.d. Zvijezda je po kakovosti izdelkov, moči svojih blagovnih znamk in distribuciji dosegla svetovne standarde in utrdila svoj položaj na trgu.

Začetek proizvodnje olja in namazov Omegol
Začetek proizvodnje olja in namazov Omegol

Leto 2005 se je začelo s proizvodnjo olja in namazov Omegol. Prva Zvijezdina linija funkcionalnih izdelkov, ki prispevajo k ohranitvi krvnih žil zdravih, zmanjšanju holesterola in so namenjeni vsem, ki skrbijo za zdravo prehrano in ohranjajo sodoben ter zdrav življenjski slog, predstavlja prvi takšen tip izdelkov na hrvaškem trgu, bogatih z esencialnimi omega-3-maščobnimi kislinami.

90. obletnica Zvijezde in nov logotip
90. obletnica Zvijezde in nov logotip

Leta 2006 je Zvijezda praznovala 90. obletnico svojega obstoja, ob tej priložnosti pa je prav tako preoblikovala logotip ter izdelke znamke Zvijezda. Vrednote, ki odlikujejo izdelke Zvijezda, so izvirnost, odličnost in prepoznavnost, zaradi lastnih tradicionalnih receptur in visokokakovostnih surovin pa izdelke Zvijezda uporabniki uvrščajo v izdelke, ki jim močno zaupajo in jim z veseljem ostajajo zvesti.

Zvijezda praznuje 100 let okusa
Zvijezda praznuje 100 let okusa

Zvijezda praznuje kar 100 let obstoja, s prepoznavnimi okusi izdelkov pa se njeni izdelki tradicionalno pojavljajo na številnih mizah po vsej Hrvaški. Še naprej razvija kakovost svojih izdelkov ter uvaja nove, da bi se prilagodila aktualnim potrebam svojih zvestih potrošnikov. Leta 2016 je Zvijezda začela proizvajati lasten kečap, saj je prepoznala potencial izdelkov in navade potrošnikov, še naprej pa razvija tudi kakovost svojih obstoječih izdelkov in uvaja nove, da bi se prilagodila aktualnim potrebam svojih zvestih potrošnikov.

Zvijezda plus d.o.o.
Zvijezda plus d.o.o.

Ko so julija 2018 upniki izglasovali in je sklep Gospodarskega sodišča v Zagrebu potrdil poravnavo v postopku izredne uprave nad družbo Agrokor d.d. in njenimi odvisnimi ter povezanimi družbami, se je začel postopek priprave za njeno izvedbo. Dne 1. aprila 2019 (datum začetka izvedbe poravnave) je bil izveden prenos gospodarske celote na Fortenova grupo d.d. oziroma Zvijezdo plus d.o.o, podjetje v lasti Fortenova grupe.

Planet of plants
Planet of plants

Planet of plants je prva hrvaška linija izdelkov na rastlinski osnovi, ki jo lahko potrošniki danes najdejo na trgovskih policah. Gre za inovativno linijo izdelkov, ki so 100-% rastlinskega izvora in sta jih skupaj razvila ter proizvedla Zvijezda in PIK Vrbovec. Sodelovanje dveh domačih proizvodnih prvakov Fortenova grupe je postreglo s kar devetimi izdelki, ki so 100-% rastlinskega izvora in se ponašajo s 100 % okusa. Ne vsebujejo jajc, glutena in soje, zaradi česar so primerni tudi za vegane, vegetarijance in fleksitarijance.