Postopek:
Biskvit:
- Skuhajte 300 ml močne črne kave. Pečico vključimo na 190 °C.
- Čokolado natrgamo, dodamo Zvijezda margarino in eno žlico kave ter med stalnim mešanjem stopimo na pari, da postane gladka. Odstranite z ognja in rahlo ohladite.
- Jajca in rumenjake penasto umešamo ob postopnem dodajanju sladkorja. Zmešamo moko, mandlje in cimet ter previdno vmešamo v jajčno zmes.
- Na koncu dodamo čokolado in vse enakomerno premešamo. Tortni model (22 cm) obložimo s peki papirjem, vlijemo zmes in pečemo približno 30 minut.
- Z zobotrebcem preverimo ali je pečeno. Torto vzamemo ven, pustimo, da se malo ohladi v modelu, nato pa jo previdno prestavimo na rešetko.
Preliv:
- Kavo, sladkor in cimet stopimo na majhnem ognju in kuhamo približno 10 minut, da se malo zgosti.
- Z leseno palčko prebodemo torto po celotni površini v razmaku 1 cm, počasi prelijemo s toplim prelivom, da torta vpije vso kavo.
- Pustite 2-3 ure ali čez noč, da se vse prepoji. Torto okrasimo s stepeno sladko smetano.
Sestavine:
Biskvit:
- 200 g temne čokolade
- 120 g Zvijezda namizne
- 1 žlica črne kave
- 4 jajca
- 2 rumenjaka
- 120 g rjavega sladkorja
- 50 g moke
- 50 g mandljev ali lešnikov
- 2 čajni žlički cimeta
Preljev:
- 300 ml črne kave
- 120 g rjavega sladkorja
- malo cimeta
Dekoracija:
- 250 ml sladke smetane