Višnjeva pita

Postopek:

  1. Hladno Zvijezda margarino narežemo na kocke, dodamo presejano moko, sladkor, jajca in ščepec soli. Vse skupaj premešamo. Ko je testo dobro obdelano, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo za pol ure v hladilnik.
  2. Očiščene in pasirane višnje potresemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in presejano kašo. Zmešano kuhamo na srednji temperaturi 10-15 minut. Ko se malo zgosti, pustimo, da se ohladi.
  3. Dno modela v katerem bomo pekli pito obložimo s peki papirjem. Ohlajeno testo razdelimo na 2 neenaka dela. Večji del naj popolnoma prekriva model, dno in stene modela. Na testo vlijemo višnjev nadev. Drugi del testa razvaljamo in prebodemo z vilicami. Velikost zgornjega testa naj bo dovolj velika, da pokrije celotno pito, robove zgornjega in spodnjega testa pa lahko spojimo, da se nadev ne razliva.
  4. Jajce stepemo z malo vode in premažemo pito. Pečemo na 180°C približno 45 minut. Pečeno pito odstranimo in ohladimo.
  5. Po želji okrasimo s sladkorjem v prahu ali višnjami.

Sestavine

Testo:

500g gladke moke
250g Zvijezda namizne
2 žlici sladkorja
2 jajci
Sol

Nadev:

1 kg svježih ali konzerviranih višenj
4 žlice sladkorja
2 žlici gustina
1 vanilijev sladkor

Premaz:

1 jajce
Voda

Posip:

Sladkor v prahu

Podijeli sa drugima:
Povezani članci